Opening van de Open Monumentendag in Amsterdam

opening open monumentendag

 

De opening van de Amsterdamse Open Monumentendag was dit jaar bij de flat Groenhoven in de Bijlmer. Wat het thema van dit jaar, "groen van toen", handig combineert met de grotere aandacht die er inmiddels is voor de oorspronkelijke stedenbouwkundige opzet van de Bijlmer.

Samen met Agnes Hemmes van bouwhistorisch adviesbureau Bouwwerk ben ik gevraagd een rondleiding geven door dit woongebouw uit 1975 van de architect Joop van Stigt.

Groenhoven bestaat uit acht woontorens van zeven tot twaalf woonlagen met in totaal 431 appartementen. Even verderop staan de tien torens van 'De Goeuden Leeuw' (De namen van de flats in de Bijlmer zijn ontleend aan de boerderijen die er vroeger stonden). In reactie op de massale galerijflats in de Bijlmer is de architect gevraagd om het op dit laatste stukje bijlmer helemaal anders aan te pakken met meer aandacht voor de menselijke maat.

 

Groenhoeven

 

Het complex is een prachtig voorbeeld van het structuralisme. De menselijke maat heeft zich vertaald in een modulaire opbouw van de plattegronden uit vierkanten waarbinnen een maximale flexibiliteit bereikt werd. Van Stigt koos bewust voor een portiekontsluiting van de woningen zodat de routes naar het groen beneden kort waren. De ruimtes tussen de woontorens zijn in gebruik als binnentuin, café, danszaal of winkelruimte. De flats zijn onderling verbonden door een 'droogloop' die uitkomt in de parkeergarage.

Het gebouw is gemaakt van geprefabriceerde betonelementen. De fabriek hiervoor stond op het terrein tussen de acht woontorens van Groenhoven en de tien torens van het complex de Gouden Leeuw.

 De beide wooncomplexen zijn onlangs voorgedragen om te worden aangewezen als gemeentelijk monument. Zij staan genoemd op de lijst Top 100 jonge monumenten van Amsterdam.

 

open monumentendag 2012 Amsterdam

 

Aanvullende informatie