Mens als Maat wint prijsvraag voor jonge architecten "een Loopbrug voor het Oogziekenhuis" in Rotterdam

Loopbrug geïnspireerd op ornamenten van architect van der Steur 

 

 ontwerp loopbrug Oogziekenhuis Rotterdam, bestaande en nieuwe situatie

 

 Op woensdag 28 april zijn de winnaars bekend gemaakt van de Ideeënprijsvraag voor een luchtbrug tussen de gebouwen van Het Oogziekenhuis Rotterdam en Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Architect Rogier Groeneveld van bureau Mens als Maat, heeft de 1e prijs gewonnen met zijn ontwerp "Verbindend ornament": een luchtbrug waarmee hij de gebouwen niet alleen fysiek, maar ook architectonisch met elkaar verbindt. Met een lange, horizontale lijst met decoratief en repetitief patroon wordt aangesloten op het architectonisch idioom van beide gebouwen. Het patroon is afkomstig van het monumentale Oogziekenhuis van Adriaan van der Steur uit 1948. Ook met de vraag van het ziekenhuis om rekening te houden met de in het ziekenhuis centraal staande filosofie van angstreductie is in dit ontwerp rekening gehouden: een borstwering moet de patiënten een veilig gevoel geven.GANGH

Het ruitvormige ornament, toegepast in de zijkanten van de luchtbrug is geïnspireerd op de decoratieve lijst die de bovenbeïindiging vormt van één van de twee gebouwen uit de opgave; het monumentale Oogziekenhuis van Adriaan van der Steur uit 1948. Uitvergroot over de volle hoogte van een verdieping ontstaat een sierlijke vakwerkconstructie die vloeiend van "daklijst" van het monumentale Oogziekenhuis na een overspanning van 14 meter overgaat in de zakelijke gevel van het Ooghuis (het voormalig gewestelijk arbeidsbureau uit 1964).

 

ornamenten van der Steur

 

Het repeterende en ritmische karakter van het ontwerp sluit aan bij het architectonisch idioom van beide gebouwen.  Een van de weinige dingen die de beide gebouwen gemeen hebben is een sterke verticale ritmiek, met ongeveer dezelfde repetitiemaat. We hebben het ornament van van der Steur sterk uitvergroot tot de gemeenschappelijke verticale eenheid van de beide panden.

Omdat de opgave een relatief kleine aanpassing aan twee bestaande gebouwen betrof, was een montage van een 3D beeld in een bestaande foto met behulp van ArchiCAD de meest effectieve manier om dit ontwerp te visualiseren, hierdoor hoefde er maar weinig getekend te worden.

 

Het Oogziekenhuis is van plan de verbindingsbrug te realiseren. Inmiddels is het project besproken in de commissie voor welstand en monumenten van Rotterdam. De draagconstructie en de gevels van het ontwerp zijn verder uitgewerkt.

 


 

Link naar interview met Rogier Groeneveld in Cobouw

 

Link naar juryrapport (alle inzendingen)

 

Link naar vermelding op website ArchiCAD

 

Aanvullende informatie