Saterkop gevonden in Heusden!

Restauratie monument Sleutelstuk met satyrkop

Bij de sloopwerkzaamheden kwam dit fraaie sleutelstuk met saterkop tevoorschijn. Deze zat verborgen achter het stucplafond. Het is een geluk dat deze bewaard is gebleven, waarschijnlijk omdat deze in de hoek zit. Bij de andere sleutelstukken is (vermoedelijk in de 19e eeuw) de onderkant met kop verwijderd om een vlak plafond te kunnen maken.

Saterkoppen komen in de 16e en 17e eeuw voor. Soms zijn ze te vinden op de hoeken van gevels of midden boven de voorgevel.
Men plaatste deze afbeeldingen omdat ze boze geesten zouden weren. Later werden ze door de kerk verboden en kwamen daarvoor heiligen voor in de plaats.
Van oorsprong is een sater is een soort halfgod die in de bossen en de velden leefde en Dionysus, ook bekend onder de naam Bacchus, vergezelde op zijn uitgelaten drinktochten. Een sater werd afgebeeld met een platte neus, een baard en spitse oren die op kleine horens lijken. 

Het sleutelstuk dateert vermoedelijk uit de 17e eeuwse fase van het huis, daarvoor was het o.a. kapel van het op die plek gelegen gasthuis.
 

Lees hier meer over dit project 
 

Restauratie Monumant Sleutelstuk zonder saterkop


sleutelstuk waarvan de saterkop verwijderd is...
 

Monument gestript


het pand na het slopen

 

Aanvullende informatie