brandweerkazerne Heerde

'een clubhuis in het bos'

brandweerkazerne Heerde, Gelderland

Een thuis voor de vrijwillige brandweer aan de rand van de Veluwe

Het uitgangspunt bij het ontwerp van de kazerne was het snel kunnen uitrukken bij calamiteiten. Door de compacte vorm bestaande uit twee in elkaar geschoven volumes zijn alle looplijnen op de begane grond kort. Via een extra deur naast de hoofdingang hebben de aanstormende korpsleden een directe toegang tot de kleedkamers. Deze bevinden zich samen met ruimtes voor de diverse uitrustingen in het gesloten volume rechts. Daarboven is een grote ruimte met veel glas voor de kantine en een af te scheiden lesruimte. Het linker volume bestaat uit de remise voor de brandweerwagens met achterin op de verdieping het kantoor van de commandant met daaronder de werkplaats. De remise en de verdieping hebben een lichte vormgeving gekregen met een constructie van gelamineerde kniespanten die deels buiten staan met daartussen een transparante invulling. Het solide karakter van de gesloten delen is extra aangezet door de gevels uit te voeren in een dikformaat ruwe baksteen en ze als een talud een lichte helling te geven. De houten kniespanten verbreden juist weer naar boven toe. De daken hebben hun hoogste punt daar waar de twee bouwdelen samenkomen. De voorzijde van beide dakvlakken loopt naar de zijkanten omlaag, terwijl de dakrand aan de achterzijde horizontaal blijft. De hierdoor ontstane dynamische getordeerde dakvorm was goed uit te voeren met standaard stalen dakplaten. Het feit dat het project in 3D was ontworpen en uitgewerkt had grote voordelen bij de uitvoering; alle schuine lijnen sloten telkens op de juiste plek aan!

Ontwerp: 19 het atelier, Zwolle
Architecten: Rogier Groeneveld en Rob Moritz
Opdrachtgever: Gemeente Heerde
Aannemer: Bouwbedrijf Van Laar, Wapenveld
Oplevering: 2008

<klik op een afbeelding voor meer foto's>