Een ruime hoekwoning in Zaandam

Hobo 7

Zaandam

Een ruime hoekwoning met een dakterras op het zuiden

De opdrachtgevers waren er erg blij mee dat ze een kavel hadden weten te bemachtigen op een hoek. Het was mogelijk deze kavel maximaal naar achteren te bebouwen omdat via de zijkant voldoende daglicht kan binnenkomen. Alle woon en slaapfuncties konden zo geheel op de eerste twee bouwlagen gerealiseerd worden zodat de zolderverdieping grotendeels vrij bleef voor een kleine tweede woonruimte, een pantry en een groot dakterras op het zuidwesten. Dit is een goede aanvulling op de naar het noordoosten georiënteerde achtertuin. Op de begane grond is een ruime woonkeuken waarvan de keuken met een schuifwand ook af te scheiden is van de woonkamer. Het dwars plaatsen van de trappen heeft in dit lange huis bijgedragen aan het maken van buitengewoon efficiënte plattegronden. Onder andere doordat de overloop op de 1e verdieping zich in de breedte tussen de slaapkamers aan de voor- en achterzijde bevindt. In de zijgevel zijn ramen precies in het verlengde van de trappen geplaatst. Op de begane grond geeft dit een mooi effect als je vanuit de wat donkere hal als het ware naar het licht toe loopt.

<klik op een afbeelding voor meer foto’s>

Voor de gevels is een ontwerp gemaakt met een combinatie van baksteen met horizontale en verticale planken. Omdat de opdragevers weing onderhoud wilden is het grootste deel uitgevoerd in vezelcementplanken met houtnerfpatroon. Bij de voordeur en aan het dakterras waar je de gevel aan kunt raken en deze tevens makkelijk bereikbaar is voor de schilder, is toch voor echt hout gekozen. Het baksteen is uitgevoerd met steenstrips gelijmd op EPS isolatie. De voornaamste reden is dat dit pakket beduidend minder dik is dan bij een gevelopbouw in traditioneel metselwerk. Toen bleek dat dat door de lange gevels ruim 4m2 scheelde was de keuze snel gemaakt!
De gevelcompositie van vier materialen met evenzoveel aansluitdetails is door de architect en de aannemer met grote zorgvuldigheid uitgewerkt en uitgevoerd. Het resultaat mag er zijn!
De bewoners wilden natuurlijk een zo enegiezuinig mogelijk huis. Over balansventilatie met warmtetreugwinning waren echter wat bedenkingen met betrekking tot het geluid en het eventueel vervuilen van de ventilatiekanalen. Deze konden worden weggenomen door het toepassen van een ‘omgekeerd’ ventilatiesysteem (Qualityflow van Itho Daalderop). Hierbij wordt C02 en vocht gestuurd afgezogen in alle ruimtes (bij vertrekkende lucht is er minder kans op geluidsoverlast). De verse buitenlucht wordt na de warmtewisselaar weer toegevoerd via het trappenhuis. Er is dus maar één groot kanaal gemaakt voor het inblazen van lucht en dat is ook nog erg kort gehouden. Hierdoor is het relatief makkelijk te reinigen. (op de foto hieronder is dit ventilatiekanaal te zien voordat de zoldervloer wordt gestort).

architect:        Rogier Groeneveld
aannemer:     
Kenza Bouw,  Zaandam
constructeur:   Ir Quinten R Wildeboer, Haarlem