eigentijdse Zaanse tussenwoning

eigentijds Zaanse tussenwoning

‘De Zaanse Eilanden’, Zaandam

Deze tussenwoning in Zaandam, met een gebruiksoppervlak van 122 m2, heeft een asymmetrisch dak. Dit komt door de dwars geplaatste trap die voor een compacte en ruimtelijke plattegrond zorgt. De houten gevel is eenvoudig maar uiterst strak gedetailleerd.

‘De Zaanse Eilanden’ is het eerste zelfbouwproject van de gemeente Zaanstad. Kenmerkend voor het stedebouwkundig plan zijn de verplicht verspringende rooilijnen, schuine daken, het smalle straatprofiel en het parkeren op eigen erf. Aan de achterzijde grenzen alle tuinen aan het water. Qua architectuur heeft het een bonte mix van historiserend en eigentijds ‘Zaans bouwen’ opgeleverd.

Dit huis is als laatste tussen de eerder gebouwde woningen ingepast. Er is gekozen om deels onder het huis te parkeren. Naast de carport is een ruime fietsenberging met dubbele deuren.
De gevels zijn bekleed met verticale grijsgroene rabatdelen in twee verschillende breedtes. De kracht van deze eenvoudige houten gevel ligt in het strakke ontwerp waarbij alle ramen en deuren exact zijn uitgelijnd met de verticale naden tussen de planken. Dit vereiste een zorgvuldig ontwerp en een evenzo zorgvuldige uitvoering. Daarmee is de gevel een eigentijdse versie van de ambachtelijke Zaanse houtbouw. Dit werd nog wel even een uitdaging toen alle planken werkend 4 tot 6 millimeter breder op de bouwplaats aankwamen! De gevel is in allerijl opnieuw ontworpen op basis van de geleverde breedtes.
De rechthoekige carport met lichtgekleurde planken is als het ware uit dit donkere bouwvolume gesneden. Ook de negge van de ramen is voorzien van een lichte plank.

Het asymmetrische dak van het huis is het gevolg van de dwars geplaatste trap die voor een compacte en ruimtelijke plattegrond zorgt. Hierdoor heeft het huis haar karakteristieke vorm gekregen die stedebouwkundig goed past tussen de daken van beide buren. Voor de op het dak aansluitende schuine draai-kiepramen is budget vrijgemaakt, rechte ramen was gewoon geen optie in het gevelbeeld.
De subtiele witte daklijst is een verwijzing naar de voor de Zaanstreek kenmerkende windveer. Het in de rechtergevel doorgezette pannendak is een knipoog naar de architectuur van de Amsterdamse School, welke veel ornamenten heeft ontleend aan de houten huizen in de Zaanstreek.
De achterkant van de trap op de begane grond bevindt zich boven het kookeiland en vormt zo een afscheiding tussen de keuken en de rest van de woonkamer.
Door het slim in elkaar schuiven van meterkast, keukenkast en garderobe is er voor een dergelijk kleine woning een behoorlijk ruime hal ontstaan. De ruimtelijkheid wordt nog eens versterkt doordat het trappenhuis met overloop op de 1e verdieping haaks op de hal staat. Het geheel gaat hierdoor werken als een soort vide die via het dakraam door de open zoldertrap heen van daglicht wordt voorzien. Op zolder is er eventueel nog de mogelijkheid om twee ruime kinderkamers te maken.
Deze tekst is gebaseerd op een artikel op de website van het blad de Architect
<klik op een afbeelding voor meer foto's>