Haalbaarheidsstudie complex Frankemaheerd

Herbestemming complex Frankemaheerd

Amsterdam

haalbaarheidsstudie

overzicht-complex-Frankemaheerd

Frankemaheerd was de hoofdkantorencampus van de KBB-groep, ontworpen in 1975 door Jacques Choisy (OD 205), in een modulaire architectuur die zeker niet los gezien kan worden van het structuralisme. Nadat de Bijenkorf en later de Hema het complex in 2007 verlaten had is het tijdelijk verhuurd aan diverse kleine en middelgrote bedrijven, eetgelegenheden en de openbare bibliotheek.
Naast het intekenen van alle bedrijfsruimtes mochten we ook meedenken over de toekomst van het complex. Alhoewel het totaal om 40.000 m2 ging had het complex door bovengenoemde modulaire opzet ook iets kleinschaligs en tussen de gebouwen waren verschillende tuinen en terassen. Het was hierdoor geschikt voor een mix van functies waaronder woningbouw. De opvallende draagconstructie was door de vele enorme koudebruggen nog wel een uitdaging. De blauwe gevelelementen zouden sowieso vervangen moeten worden maar het inpakken van de buiten het gebouw staande structuur van kolommen zou de achitectuur te veel te niet doen. In ons schetsvoorstel zouden de verschillende woningtypes als een soort geïsoleerde doos in de betonconstructie geschoven worden, waardoor deze geheel in het zicht kon blijven. Bij de kleinere moduulmaat zou het doosje ook nog letterlijk als een soort erker uit de gevel steken.

Helaas bleek al snel dat de tijdgeest nog niet rijp was voor een dergelijke complexe en grootschalige transformatie;  Rochdale achtte sloop-nieuwbouw als de enige economisch haalbare optie. Erfgoedorganisaties zagen te laat de unieke waarden van de gebouwen. Uiteindelijk is het in 2017 door ING gesloopt om plaats te maken voor hun nieuwe campusachtige hoofdkantoor.

Bureau: BFW architectuur
Architecten: Rogier Groeneveld en Meyke Kooijman
Opdrachtgever: Rochdale, Bouwinvest

<klik op een afbeelding voor meer foto’s>

Herbestemming-Frankemaheerd-bestaand-kantoorHerbestemming-Frankemaheerd-nieuw-woongebouw
Herbestemming-Frankemaheerd-binnentuin