Hoogstraat 2 Heusden

Hoogstraat 2

Heusden

restauratie en wijziging van een rijksmonument

bouwgeschiedenis van het pand
De dikke muren van de begane grond van dit fraaie pand zijn hoogstwaarschijnlijk nog restanten van de 14de-eeuwse gasthuiskapel die hier heeft gestaan. Begin 17de eeuw heeft het nog korte tijd als stadswaag gediend. Vermoedelijk is de traptoren aan de achterzijde toen gebouwd. Na 1614 is het verbouwd tot woonhuis en daarbij opgehoogd met één bouwlaag. Halverwege de 19de eeuw is de voorgevel gewijzigd in een lijstgevel en voorzien van pleisterwerk met blokmotief.

verbouwing
Naast een restauratie was het doel van deze verbouwing om de bruikbaarheid van het pand te vergroten. Op de zolderverdieping was veel te winnen. Aan de voorzijde is een dakkapel toegevoegd en daarnaast een groot aantal dakramen voor meer daglicht. Maar ook waren de kapspanten te laag om onderdoor te kunnen lopen. Er is een monumentenvergunning verkregen om deze aan te passen; de trekbalken zijn doorgezaagd en 37cm hoger weer teruggeplaatst. Een relatief eenvoudige ingreep waar ook de oorspronkelijke situatie nog duidelijk aan af te lezen blijft.
Op de begane grond zijn twee vensters naar beneden toe uitgezaagd zodat er openslaande deuren naar de tuin gemaakt konden worden. Tot slot heb ik een passend zinken felsdak voor de traptoren getekend.


Bij de sloopwerkzaamheden is achter een stucplafond nog een fraai sleutelstuk met saterkop tevoorschijn gekomen, vermoedelijk hoort dit bij de 17de-eeuwse fase van het huis.

Architect: Rogier Groeneveld
Opdrachtgever: Particulier
Bouwhistorisch onderzoek: Buro4 | Monument en Ruimte, Roermond

Restauratie-monument-aanpassen-spanten
restauratie-monument-Heusden-tekening-vergunning