Jongerencentrum Stadshagen

Jongerencentrum Stadshagen

Zwolle

Een markante ontmoetingsplek in de wijk

Voor de 1700 jongeren in de nieuwe wijk Stadshagen in het westen van Zwolle wilde de gemeente een eigen honk bouwen. Wat volgde was een participatief proces waarbij naast de stedebouwkundige, die graag een landmark wilde, ook de jongeren zelf hebben meegedeacht. Met een touringcar hebben de architecten met hen enkele jeugdcentra in het land bezocht.
Het is een compact gebouw geworden met diverse ruimtes voor alle verschillende activiteiten en werkgroepen. als er feesten en evenementen zijn kunnen de grootste ruimtes bij elkaar getrokken worden.
De jongeren wilden ook een stoer gebouw. En dat kregen ze ook! De gevel is gemaakt van stalen damwanden en zit als een soort ruwe bast om de functies heen. Waar meer daglicht nodig is zijn twee strak gedetailleerde doosjes door de bast heen gestoken. Die aan de oostzijde heeft een balkon met uitzicht naar de brug over het Zwarte water.

<klik op een afbeelding voor meer foto’s

Ontwerp:  19 het atelier, Zwolle
architecten: 
John van Dijk en Rogier Groeneveld
opdrachtgever:  Gemeente Zwolle