Laagte Kadijk Amsterdam

Laagte Kadijk 29

Amsterdam

verbouwing van een rijksmonument

tekening-omgevingsvergunning-wijzigen-rijksmonument-Amsterdam
tekening-omgevingsvergunning-wijzigen-monument-Amsterdam

Het pand aan de Laagte Kadijk 29 werd omstreeks 1725 gebouwd en behoort daarmee tot de 18de-eeuwse eerste bebouwing van het Kadijkseiland. Oorspronkelijke maakte het deel uit van een aaneengesloten rij van panden met gedeelde bouwmuren. Aan de linkerzijde is sinds 1945 een open plek en in 1995 is rechts een appartementen gebouw gekomen. Om het huis te stabiliseren is toen tegelijk met funderingsherstel een staalconstructie toegevoegd. Daarna is er vrijwel geen onderhoud meer gedaan.

Om het pand geschikt te maken voor bewoning door twee huishoudens is, na vooroverleg met Monumenten en Archeologie van de Gemeente Amsterdam, een vergunning verkregen voor het compleet wijzigen van de indeling. Om het smalle pand zo efficient mogelijk te kunnen gebruiken is daarbij ook het trappenhuis aangepakt. Voor twee nieuwe trappen zijn trapgaten gemaakt door de oorspronkelijke balklagen. Voor de nog te maken woonkeuken in het souterrain is de oude werkplaatsdeur vervangen door een pui met veel glas.Tot slot zijn de kelderwanden aan de binnenzijde bekuipt en geinjecteerd tegen optrekkend vocht.

Een leuke ontdekking tijdens dit project was nog de (binnenste) deur naar het dakterras. Deze wordt gesierd door twee enorme ventilatieroosters. Na wat speurwerk bleek dat dit vanaf het midden van de 19de eeuw toegang gaf tot een toilet in de zolder van het achterhuis, het pand was toen in gebruuk als huurkazerne. In 1934 is het dak van deze uitsteek verwijderd en enkele decennia later ook het toilet. Het is vervolgens de toegang tot een dakterras geworden (met een extra deur aan de buitenzijde). Kenmerkend voor een toiletdeur uit die tijd zijn de enorme ventilatieroosters. Men dacht halverwege de 19de eeuw dat je ziek werd je eigen uitgeademde lucht (en van de stank). Men paste vaak twee ventilatieopeningen onder- en boven toe; één voor de afvoer en de ander voor de toevoer van lucht.

architect:  Rogier Groeneveld
opdrachtgever: particulier Amsterdam

<klik op een afbeelding voor meer foto’s>

verbouwing-monument-Amsterdam
wijziging-pui-voorgevel-verbouwing-monument