Villa Duinlust
Villa Duinlust
Bloemendaal
Vrijstaand woonhuis in een bosrijke villawijk in het duinlandschap van Bloemendaal.
De wens van de opdrachtgevers was het huis zo veel mogelijk te richten op de enorme achtertuin op het zuiden. Het bouwvlak op de kavel was echter nogal smal en diep. Met een bestemmingsplanwijziging is het gelukt om een breed en ondiep hoofdvolume neer te zetten, zodat bijna overal in het huis zicht is op de tuin. Aan de achterzijde is een laagbouw met een grote woonkeuken toegevoegd waarvan het dak deels is verlaagd om het geheel wat minder fors te maken naar de tuin toe. Verder zijn zowel de schuur als de garage geïntegreerd in het gebouw zodat het erf verder vrij blijft van bebouwing.
<klik op een afbeelding voor meer foto’s>
architectuur
(zie ook artikel over deze villa in Petersen magazine 49)
Het bestemmingsplan schreef een lage nokhoogte voor waardoor de dakhelling tamelijk flauw is. In combinatie met de grote dakoverstekken heeft het huis zo een wat klassieke hoofdvorm gekregen, welke overigens goed aansluit bij de omliggende huizen die merendeels in de eerste helft van de 20e eeuw gebouwd zijn. De uitwerking is daarentegen strak gehouden; elk ornament is vermeden. De keramische ‘Cover’ gevelbekleding van Petersen geeft het ook nog eens een sterk eigen en tijdloos karakter. In de asymmetrische compositie is de warme kleur en de textuur van de keramische gevelbekleding gecombineerd met andere materialen met een natuurlijke uitstraling. De werkende hoogte van de Cover gevelelementen van 200mm was maatgevend voor de verhoudingen. Zetwerk in geoxideerd koper zorgt er telkens voor dat dit maatsysteem bij de overgangen blijft kloppen. Hierdoor krijgt de strakke, maar rijke materialisatie van de gevels een soort rust en vanzelfsprekendheid. De minimale details van de overgangen hiertussen zijn in feite de ornamenten van de architectuur!
Doordat bijna alle leefruimten in het huis zich aan de achterzijde bevinden is de grote voorgevel nogal gesloten. De doorlopende smalle raamstrook direct onder de overstekende dakrand maakt de gevel minder hoog, terwijl het grote vlak van verticale Zebrano planken waarachter alle deuren zijn weggewerkt de breedte van het huis doorbreekt. Waar de gevel de hoek omgaat ontstaat een sculpturaal beeld met de krachtige verstekhoeken van de Cover elementen en de terugliggende en meer gladde overgangen van koper en hout. Het grote raam in de voorgevel van de muziekkamer brengt een focuspunt in de gevel.
De rechtergevel wordt naar achteren toe meer open en waar deze de woonkeuken ontmoet is een verticale raamstrook gemaakt. De laagbouw heeft een lager en minder breed deel naar de tuin toe en biedt zo tevens ruimte voor een half overdekt terras aan de zuidwest zijde. Met de daken is een dynamische compositie gemaakt door ze visueel over elkaar heen te leggen. Om de dakranden dezelfde slanke afmetingen te kunnen geven als het schilddak hebben de platte daken ook een goot gekregen.
Zowel de onder- en bovendorpel van de schuifpuien als de rails voor de louvre schermen zijn zorgvuldig weggedetailleerd in plafond en vloer, zodat binnen- en buitenruimte vloeiend in elkaar overgaan.
indeling
De entreehal loopt handig helemaal door naar de woonkeuken aan de achterzijde waar ook de trap naar de slaapverdieping uitkomt. De garderobe is samen met het toilet uit het zicht geplaatst in de kleine zijgang naar de muziekkamer. Alhoewel de woonkeuken één open ruimte is zorgt de vorm en de afwisseling in hoogtes voor veel verschillende plekken. De bijkeuken bevindt zich centraal op de begane grond en heeft een eigen ingang aan de zijkant van het huis, zodat je na een dag werken in de grote tuin hier naar binnen kan met modderige laarzen. Hier bevindt zich ook de trap naar de kelder welke ook een ongeïsoleerd koud deel heeft voor de opslag van groenten uit de moestuin. De eerste verdieping is eveneens zoveel mogelijk gericht op de tuin; zelfs vanuit het bad heb je een ‘groen’ uitzicht via het sedumdak van de laagbouw op de bomen en planten aan de achterzijde!
Duurzaamheid
Twee bronnen met een warmtepomp voorzien het huis van warmte. In de zomer worden ze weer opgewarmd door het huis te koelen. Al het regenwater wordt afgevoerd naar de tuin. Het felsdak is om deze reden van aluminium in plaats van koper of zink.
aannemer: Kenza Bouw, Zaandam
constructeur: Ir Quinten R Wildeboer, Haarlem
installatieadvies: Nobel Klimaatadvies, Nijmegen
foto’s: Luuk Kramer
<klik op een afbeelding voor meer foto’s>